dimarts, 29 de maig del 2012

Els suecs també riuen

És temps de recomanacions, i aquí en va una. L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra de Jonas Jonasson. Magnífic llibre ple de rialles a cada pàgina, un excel·lent exercici narratiu de sàtira política i social del segle XX.

La història delirant es capitanejada per un avi de cent anys anomenat Allan Karlsson que es fuga de la residència just abans de ser el protagonista del seu aniversari. En la fugida es topa amb mafiosos que el volen matar, per recuperar cinquanta milions de corones de res, un lladregot impulsiu, un venedor de frankfurts, una pèl-roja i una elefanta. 

Paral·lelament a la fugida, sent perseguit pels mafiosos i per la polícia, a través de continuus flashbacks, anem coneixent la història de l'Allan, i les seves topades amb personatges tan il·lustres com Churchill, Truman, Franco, Mao Zedong, Stalin, etc. És en aquests moments on l'escriptor suec ens ofereix el seu exquisit i corrosiu sentit de l'humor.

Un magnífic mirall que reflecteix l'estupidesa de la condició humana, el poder de l'alcohol per fer amics i la força de la dinamita. No us podeu perdre la història genial de Bali, i el final inquietant.

Qui no en va tenir prou amb Wilt de Tom Sharpe, i li va agradar la història de Delicioso suicidio en grupo d'Arto Paasilinna no pot deixar de posseir, encara que sigui de manera alegal, aquest fantàstic llibre, que li restarà unes hores de son, però l'omplirà d'alegria vital.

I jo que em pensava que els suecs només tenien sentit de l'humor després de buidar una ampolla d'akuavit...

Image Detail

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada