dimecres, 6 de juny del 2012

El Congo: un país en estat crònic de guerra

22 de març de 2007. República Democràtica del Congo. Ambaixada Espanyola.

Es senten de fons uns trets, comença el desconcert. Cinc projectils de morter impacten contra l'edifici BIAC, seu d'un banc, d'Unicef, de l'Ambaixada Espanyola i la Grega. És l'inici d'uns enfrontaments entre el president Kabila, i l'exvicepresident i senyor de la guerra Bemba. Com s'ho faran els funcionaris europeus i els treballadors de l'edifici BIAC per fugir d'un edifici que està al mig d'un conflicte bèl·lic?

Impacte del projectil del morter en l'ambaixada espayola





Aquest és l'argument de 49 horas en Kinshasa, de Miguel Fernández-Palacios, l'ambaixador espanyol d'aleshores. El llibre resulta un magnífic i aterrador testimoni dels conflictes eterns del Congo, del funcionament dels cascos blaus, de la diplomàcia estrangera, de la solidaritat humana en un món irracional. No existeixen els herois, tothom té por, ningú es refia mai: "y todos pendientes de que unos sujetos probablemente incapaces de distinguir entre el bien y el mal, pero seguramente muy capaces de disparar sin distinguir, se decidan dejar de hacerlo. Confío en que todo sea un susto. Sólo un susto que poder contar después a los amigos".

És possible que la inversió de 3 milions d'euros, i mig any de treball per realitzar les primeres eleccions democràtiques de RDC no serveixin per res? Què és una AK-47 i les temibles granades RPG? Quin és el projecte d'evacuació de les Nacions Unides per civils en païssos en guerra? Totes aquestes preguntes i algunes més les trobareu contestades en aquestes poc més de cent quaranta pàgines de ritme trepidant.

"Un extraño silencio nos acompaña en el momento de salir de la Base. Es un silencio en el que confluyen alegría, pena, esperanza y, quizá - quizá, no: seguro- impotencia ante lo vivido. Pasan varios minutos y nadie dice nada. Nuestro silencio lo dice todo".

Menció especial es mereixen el contingent uruguaià del MONUC (Missió de les Nacions Unides pel Congo). Ells, les dones, nens i homes innocents morts són els autèntics herois de la tragèdia...

1 comentari: