Tot va començar guaitant els atmetllers florits fa un parell de dies, de camí a Vallbona de les Monges, un dels elements del triangle de la Ruta del Císter. Estem a la comarca de l'Urgell, el conegut com a Far West català, la denominació del qual ve donat pel sentit de l'humor de la joventut de l'interior. Bé, anem al gra, si agafeu la ruta de la carretereta que passa pels pobles, la de Sant Martí de Maldà, podeu contemplar els magnifics camps d'atmetllets i vinya.
Estàvem en aquest camí quan passant pel poble de Maldà vaig pensar en la Baronia de Maldà i en el famòs Baró de Maldà. Aquest home peculiar on els hi hagi, va escriure un dietari de 60 volums, titulat Calaix de sastre, de forma ininterrumpuda entre el 1769 i 1819. No cal dir l'enorme suc que se'n pot extreure, i l'estil satíric de l'autor és un plaer enorme pel lector. Actualment el Palau Maldà hi trobem les galeries que porten el seu nom, i els cinemes Maldà, on es pot veure fins a set pel·lícules pel preu d'una entrada. Pels més curiosos dir que a l'entrada de les galeries a la dreta encara es conserva l'escut familiar.
Aquesta fou la primera connexió Far West - Barcelona, però no fou l'única. A l'endemà vam agafar el cotxer per anar a comprar oli a Artesa de Segre. I vam passar per Agramunt, i allà hi ha el poble de Puelles. Aquest fet em va transportar immediatament al Monestir de Sant Pere de les Puel·les o Puelles, de monges benedictines, i ocupat 945 anys sense interrupció per aquestes serventes de Déu. El poble de Puelles, molt petit, hi destaca l'església de Santa Anna, i el carrer de Sió, i està a prop d'Agramunt famòs pels torrons artesanals, i per l'espai Guinovart que mereix una visita, tot sigui dit!
Dues connexions ben curioses aquestes, vaig pensar després. I és que Catalunya és un país molt petit, costerut, i ple de replecs sorprenents. On val la pena endinsar-se per descobrir autèntiques meravelles com Vallbona de les Monges, una de les poques construccions que es poden contemplar amb llum natural, i on es troba la tomba de Violant d'Hongria, esposa de Jaume I.
Per acabar la ruta destaparem una ampolla de cava Analec, Gualech, criat durant 34 mesos, sense comparació a casa nostra, per la seva textura i sabor. I és que al Far West un pot trobar-se, fins i tot, un mar de bombolles.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada